Uitgelopen aardappels giftig
Vraag van de abonnee
Soms graaf ik in de lente aardappels op van het vorige seizoen. Ze zijn dan vaak al uitgelopen. Mijn vraag is: zijn deze uitgelopen aardappels giftig of kan ik ze nog eten?
Antwoord van de redactie
In principe is het mogelijk om aardappelen te rooien na de winter. Er zijn gevallen bekend van professionele aardappeltelers die door te natte omstandigheden in het najaar de aardappelen niet hebben kunnen rooien en dat in het vroege voorjaar (voor het uitspruiten) wel hebben gedaan, waarna de
aardappelen verkocht zijn.
Een aardappel die al is uitgesproten zal minder voedingsstoffen en minder vitamines bevatten. De spruiten en het stukje aardappel waar ze uit tevoorschijn komen bevatten het giftige solanine. Het beste is de spruiten en het stukje aardappel waaruit ze groeien te verwijderen. Naast giftig kunnen de
uitgelopen aardappels taai zijn. Waarschijnlijk zult u van het eten van deze aardappelen niet ziek worden, maar het is zeker niet gegarandeerd. Als ik u was zou ik er niet aan beginnen en ze weggooien.
U moet de aardappels absoluut niet eten als ze ook groen zijn. Ze bevatten dan teveel solanine.