Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Uitgelopen aardappels giftig

Vraag van de abonnee Soms graaf ik in de lente aardappels op van het vorige seizoen. Ze zijn dan vaak al uitgelopen. Mijn vraag is: zijn deze uitgelopen aardappels giftig of kan ik ze nog eten? Antwoord van de redactie In principe is het mogelijk om aardappelen te rooien na de winter. Er zijn gevallen bekend van professionele aardappeltelers die door te natte omstandigheden in het najaar de aardappelen niet hebben kunnen rooien en dat in het vroege voorjaar (voor het uitspruiten) wel hebben gedaan, waarna de aardappelen verkocht zijn. Een aardappel die al is uitgesproten zal minder voedingsstoffen en minder vitamines bevatten. De spruiten en het stukje aardappel waar ze uit tevoorschijn komen bevatten het giftige solanine. Het beste is de spruiten en het stukje aardappel waaruit ze groeien te verwijderen. Naast giftig kunnen de uitgelopen aardappels taai zijn. Waarschijnlijk zult u van het eten van deze aardappelen niet ziek worden, maar het is zeker niet gegarandeerd. Als ik u was zou ik er niet aan beginnen en ze weggooien. U moet de aardappels absoluut niet eten als ze ook groen zijn. Ze bevatten dan teveel solanine.

Auteur Peter Bauwens schreef voor Onze Eigen Tuin over aardappelen:

“Met de leuze ‘eet meer groenten’ wordt het hoog tijd dat we de aardappel van goedkoop basisproduct opwaarderen: wat meer kwaliteit en diversiteit en wat minder kwantiteit. Generaties van aardappels eten en kweken heeft een uitgebreid assortiment opgeleverd, van stevige vastkokende, langwerpige, zoet smakende ‘Ratte’ en ‘Corne de Gatte’ tot grote, dikke, kruimige ‘Eigenheimer’.” uit Aardappelen, Peter Bauwens, Onze Eigen Tuin 2015 U kunt dit artikel gratis opvragen door een e-mail te sturen naar redactie@onzeeigentui.nl ovv Aardappels Heeft u zelf ook tuinvragen? Neem een PROEFABONNEMENT en krijg direct gratis antwoord op uw eigen tuinvraag van onze deskundige redactie.