Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Stadsjungle

Ben Wilson
Spectrum, Amsterdam 2023
ISBN 978 90 00 37890 6

‘Steden moeten in de eenentwintigste eeuw plaatsen van natuurbehoud worden,’ concludeert historicus Ben Wilson na zijn odyssee langs steden over de hele wereld en hun connectie met de natuur. Zijn doel: de verkenning van de wilde kant van steden – en een pleidooi voor de koestering ervan.
In 2050 zal 75% van de mensheid in steden wonen. Hoe moet dat daar met de natuur? Vooral niet te aangeharkt, aldus de auteur. De heilzame werking van (half)wilde stukjes land in en rond de stad blijkt groter dan van parken, de biodiversiteit is rijker. Flora en fauna tonen ook zelf veel initiatieven blijkens de verschijning van onstuitbare vegetatie op de puinhopen en ruïnes van steden en de opmars van allerlei aan het stadsleven aangepaste dieren.
Als spectaculair voorbeeld van een stad met kolossale ecologische ambities wordt Singapore beschreven. Natuur is er duidelijk verstrengeld met technologie, biodiversiteit met futuristische architectuur. Voorbeelden van andere (delen van) steden volgen, minder autoritair en welvarend, maar wel doortastend. Een boek waar je blij van wordt. KS

€ 39,99