Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Schimmel op herfstaster

Vraag van de abonnee
In onze voortuin, die erg droog is, zitten diverse planten, zoals herfstasters, onder de schimmel. Is daar een makkelijke remedie tegen?

Antwoord van de redactie
Aan schimmel op uw herfstaster, meestal meeldauw, in een droge tuin is helaas niet zoveel te doen. Niet alleen herfstasters maar ook phloxen, monarda’s en andere planten kunnen er, afhankelijk van de cultivar, in meerdere of mindere mate gevoelig voor zijn. Probeer ze daarom vooral door de juiste verzorging in goede conditie te houden. Herfstasters houden van een kalkhoudende, niet te natte bodem en van een een zonnige of halfbeschaduwde plaats in uw tuin. Als uw goede zorgen de schimmel niet verhelpen, vervang ze dan door nieuwe en/of andere planten.

Herfstasters kunnen overigens prima gestekt worden. Zet de stek in oktober in de grond, dan maakt hij nog wat wortels voor volgend jaar. Maak een plantgat waar de plant ruim inpast. Vermeng de uitgeschepte grond met een paar scheppen bemeste grond, bijvoorbeeld biologische moestuinaarde, zet de plant erin en vul op met het mengsel. Eén keer goed begieten, daarna zorgt de plant voor zichzelf, mits hij op de goede plaats staat.

Auteur Bas Ribbenak schreef recentelijk over het kiezen van meer geschikte soorten een inzichtelijke artikel met de titel Betere planten. Het nummer met dit artikel kunt u hier bestellen.