Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Passiebloem wil niet bloeien, moet ik snoeien?

Vraag van abonnee
Mijn passiebloem, een soort met ruw leerachtig blad, krijgt lege bloemen. De groei zit er wel goed in met uitlopers. Wat kan de oorzaak zijn? Is het misschien voedingsstoffentekort? Moet ik snoeien?

Antwoord van de redactie op ‘Passiebloem wi niet bloeien, moet ik snoeien?’

De gewone Passiflora caerulea wil bijna altijd wel bloeien. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Staat de plant in een pot, dan kan wat ik hiervoor schreef ook van toepassing zijn. Maar in een pot kan de plant ook te weinig water of voeding krijgen.

In alle gevallen geldt dat een jonge plant eerst een bepaalde grootte moet bereiken voordat hij gaat bloeien. Mijn eigen passiebloem staat al jaren op een beschutte plaats in de volle grond, bloeit ieder jaar rijk en maakt meestal oranje vruchten, maar ook bij deze plant zijn de eerste knoppen in de zomer meestal leeg.

Passiebloem is maar matig winterhard: bij een beetje vorst bevriezen de bovengrondse takken en bladeren. In het voorjaar lopen de wortels vaak uit en groeit de plant snel weer omhoog. Snoeien is eigenlijk alleen nodig als overgebleven takken uit het vorig jaar dood of lelijk zijn. Snoei echter niet te vroeg, soms lopen dood lijkende takken half mei alsnog uit! Verder kan snoei gewenst zijn als de plant al te uitbundig groeit. Er is geen enkel bezwaar om enkele takken of uiteinden ervan terug te snoeien. Houd er wel rekening mee dat passiebloem na te rigoureus snoeien niet zal bloeien.

Heeft u zelf ook tuinvragen? Neem een PROEFABONNEMENT en krijg direct gratis antwoord op uw eigen tuinvraag van onze deskundige redactie.