Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Nu het nog kan

Extinction Rebellion Nederland (samenstelling)
De Bezige Bij, Amsterdam 2020
ISBN 978 94 031 0031 9

Dit is geen leuk boek. Dat zit ’m niet in de leesbaarheid of de schrijfstijl maar in de inhoud. Die is verontrustend want het gaat om de stand van zaken wat betreft verwoesting van de natuur en wat daar nauw mee samenhangt: klimaat, energietransitie, het scheppen van een duurzame economie en het broodnodige activisme op deze terreinen. Het geheel is samengesteld uit een reeks bijdragen van verschillende auteurs, onder andere Marjan Minnesma, Jan Terlouw, David van Reybrouck en generaal Tom Middendorp.

Er worden rauwe feiten gepresenteerd maar de rebellen verkondigen geen doemdenken. Er moet – en kan – nog steeds iets gedaan worden om de planeet te genezen en deze weg leidt vanzelf langs politieke obstakels. Bij de overwinning ervan helpt burgerlijke ongehoorzaamheid. Ah, kijk, de erfenis van Henry D. Thoreaux en zijn essay De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid uit 1849.

Nu het nog kan leest vlot en geeft interessante inzichten. De opbrengst van dit op goedkoop papier gedrukte boek komt is niet voor auteurs of uitgever, maar voor de goede zaak. KS

€ 10,-