Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Heinrich Witte

Rinny E. Kooi
Uitgeverij Ginkgo, Leiden 2020
ISBN 978 90 712 5682 0

Heinrich Witte, hortulanus in Leiden van 1855-1898, was de zoon van Carsten Witte, hortulanus in Rotterdam en de vader van zijn opvolger in Leiden, Eduard Witte.

Heinrich ging voortvarend te werk in de hortus die nogal verwaarloosd was. De plantencollectie werd ondanks ruimtegebrek uitgebreid via persoonlijke contacten in het buitenland en reizen naar onder andere West-Indië. Met Von Siebold, die vele nieuwe planten uit Japan importeerde, had hij persoonlijk contact. Om alles onder te kunnen brengen werden onder Witte’s leiding 12 nieuwe kassen gebouwd, onder andere die voor de Victoria regia (nu V. amazonica). Van het tuinbouwblad Sempervirens was hij van 1872 (hoofd)redacteur. Het was niet alleen doordat hij 43 jaar lang hortulanus van de Leidse hortus was, het kwam ook door zijn meer dan 50 boeken dat Heinrich Witte zo bekend en gewaardeerd was. Hij schreef ze voor een breed publiek, soms zoals Flora (1868) zeer fraai uitgegeven.

Een boekje van 46 pagina’s is eigenlijk veel te weinig voor een man die zo’n belangrijke rol in de ontwikkeling van het botanisch onderzoek heeft gespeeld. LD

€ 12,50