Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Heester met blauwe bloemen

We tuinieren op klei. Door de hoge hagen en bomen is de tuin vrij beschut. De tuin dateert van het begin van de jaren 50 en is aangelegd met een groot gazon en daar om heen borders met struiken, bomen, vaste planten en heel veel bollen. Een deel van de tuin ligt op de achterkant van het perceel en vangt veel zon. We hebben daar een zonneborder en daar staat een groep hortensia Annabelle, op twee tot drie meter uit het gazon, die het niet goed meer doen en ook qua kleur niet erg past bij de overige blauw gele beplanting.  
Voor deze plek zoek ik een alternatief en denk aan één of meer niet te grote- bij voorkeur blauwe- struiken, die liefst in de zomer bloeien. Beschikbare hoogte maximaal 1,5 meter en de breedte 2,5 meter.

De voorzijde van straks lege plaats wordt ingenomen door geranium Rozanne, de achterzijde door een Aucuba. In de buurt staan nog gele Phlomis en even verderop blauwe herfstasters en een blauwe vlinderstruik. In de buurt staan nog gele irissen en gele Hemerocallis.
Toen ik in mijn tuinboeken zocht naar iets geschikts viel mijn oog op de Ceanothus. Daar zijn diverse varianten van, niet alle kunnen goed tegen klei en ze zijn helaas ook niet allemaal winterhard. Dat wil ik wel graag. Wat me ook aansprak was de brede groeivorm, dan is ook de bodem bedekt, hetgeen met de omvang van de tuin (ca. 3000m2) wel erg prettig is.
Graag verneem ik of u een geschikte Ceanothus kent, dan wel een Hybiscus die goed van pas kan komen en graag ook enkele tips waar ik deze kan aanschaffen.

Alleen als u een enigszins beschutte, zonnige en in de winter niet te nat wordende plaats ervoor heeft zou u Ceanothus kunnen overwegen. ‘Concha’ en ‘Gloire de Versailles’ zijn dan het meest geschikt, waarbij de eerste de meest sprekende kleur blauw heeft. Voor struikhibiscus geldt min of meer hetzelfde. Geeft u daaraan de voorkeur, dan is ‘Marina’ een betere keus dan ‘Oiseau bleu’. Waar u deze bij u in de buurt kunt kopen durf ik niet te zeggen, maar een goed gesorteerde kweker zou ze moeten hebben.

foto: Ceanothus ‘Concha’