Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Bloemen en groenten combineren in de tuin

In mijn een dorpstuin op redelijk zware klei. De grond is inmiddels verlucht door veel compost en stalmest. Met een aantal mensen kweken we er groenten en bloemen. Ik zaai, verspeen en plant elk jaar de bloemen voor de bloemenbult.
Calendula en Oostindische kers zaait zich elk jaar vanzelf weer uit in de groentebedden. Daarnaast zet ik elk jaar een tipi met siererwtjes in het groente gedeelte, omdat de bult zich daar niet goed voor leent.
Nu willen we echter groente en bloemen meer integreren. Graag wil ik weten hoe bloemen en groenten elkaar  beïnvloeden. Hetzij positief of negatief. Wellicht is er een boekje dat u me kunt aanraden of anders wat goede plantcombinaties aanreiken.

Er zijn verschillende lijsten van goede en slechte combinaties van groenten; die vindt u onder de zoekterm ‘combinatieteelt’. Specifiek over combinatieteelt van groenten en bloemen zijn er bij mijn weten nog geen boeken. Wel is er op internet het een en ander te vinden. De meest praktische lijst vond ik die op moestuinieren.nl over ‘helpende en nuttige bloemen in de moestuin’, op convivium.be over ‘combinatieteelt’ en in het Engels op Wikipedia de ‘list of companion plants’.
Verschillende auteurs benadrukken dat het het belangrijkst is om de negatieve combinaties te vermijden. Die zijn voor bloemen met groenten  nog lang niet volledig beschreven, maar soms kunt u zelf bedenken wat niet gunstig is: bloemplanten uit de Kruisbloemigen familie (Brassicaceae/Cruciferae) niet bij groenten uit dezelfde familie zetten, dus geen  muurbloem, damastbloem e.d. naast koolsoorten, dit in verband met het overdragen van knolvoet. Net zo kunt u ervanuit gaan dat een Vlinderbloemige als Lathyrus niet goed samengaat met groenten die een ongunstige combinatie met erwten of bonen vormen.
Bij de Schermbloemigen (Apiaceae of Umbelliferae) ligt het iets ingewikkelder: in de combinatieteeltlijsten ziet u dat selderij en venkel in goede combinaties voorkomen waar dille en venkel juist worden vermeden. Verder is het een kwestie van zelf proberen! Succes met uw tuin.